Om meg

Kort versjon

Jeg er 30 år, oppvokst i Krokstadelva, bosatt i Oslo. Har vært skøyteløper på ganske høyt nivå, har en mastergrad i medievitenskap ved Universitetet i Oslo, men er for tiden syklist i Team Joker Merida.


Lang versjon

Jeg ble født i Drammen for 30 år siden, ett minutt etter min tvillingbror, og vokste opp i Krokstadelva. Jeg begynte med skøyter sammen med mine to brødre da jeg var 7 år, og idrett var noe både jeg og min familie hadde (har) svært stor glede av. Jeg var ikke noen barnestjerne, de korte distansene i ungdomsårene passet meg dårlig. Da hevdet jeg meg faktisk bedre i triathlon hvor jeg ble norsk ungdomsmester og vant bronsemedalje i nordisk i 1996. Men det var skøyter som var idretten min, og takket være et godt treningsmiljø på Geithus begynte jeg å hevde meg nasjonalt på langdistansene i juniorklassen. I løpet av noen år i seniorklassen begynte jeg å hevde meg der og, og 2002 begynte jeg å nærme meg verdenstoppen. Mitt beste løp noensinne er nok 10000m på 13.20,77 i Calgary i mars 2002, en tid som var godt inne blant de 10 beste i verden den sesongen. De to neste sesongene gikk jeg alle verdenscupene og deltok i VM enkeltdistanser på langdistansene, med 12.plass i VM som beste resultat. Målet var selvfølgelig å ta steget opp til de aller beste, men det viste seg at det ikke var så lett. Først ble jeg for ivrig på trening, som førte til noe jeg vil kalle overtrening, og seinere skapte en stiv ankel problemer for meg (mens jeg var ute med overtrening, ble min tvillingbror og beste treningskamerat nr 5 i VM enkeltdistanser i Inzell i 2005). I 2006 fjernet jeg noe brusk i venstre ankel, men ankelen ble dessverre aldri så bra som jeg hadde håpet på. Siden den gang har jeg hatt vanskeligheter med å trene mer enn 3-4 økter på skøyter i uka, og da er det vanskelig å gå seg inn blant de 10 beste i verden.

Heldigvis har jeg hatt flere bein å stå på, og hele veien studert ved siden av fordi jeg vet at ting sjelden går sånn som en har planlagt. Det kommer et liv etter idrettskarrieren og, og i 2009 fullførte jeg min mastergrad i medievitenskap ved Universitetet i Oslo.

Men jeg ga aldri opp håpet om å ta det siste steget opp i verdenstoppen på skøyter, og OL i Vancouver så jeg på som det siste store målet før jeg skulle bli voksen. Det lyktes ikke, men jeg fikk min reentre i verdenscupen på 10000m på Hamar, og jeg slo endelig tida til Johann Olav Koss på denne arenaen.

Jeg er fullstendig klar over at jeg nå burde vært inne i en viktig og godt betalt jobb, og sett tilbake på et fantastisk eventyr som skøyteløper. Men jeg var ikke klar for å gi slipp på idrettskarrieren ennå. Sykkel har vært mitt viktigste treningsredskap siden ankeloperasjonen i 2006, og jeg ville gjerne se hvor jeg sto i denne idretten. Målet var NM i juni 2010, og det gikk over all forventning. Jeg vant 1000m og 4000m på bane, og ble nr 2 på 50km tempo. Når det først gikk så bra, så kan jeg ikke gi meg der.

For sesongen 2011 har jeg vært så heldig å komme meg inn på Norges beste lag, Team Joker Merida.

Det ser ut til at voksenlivet må vente litt til.

Lenker:

Les gjerne min masteroppgave om hvordan blinde bruker en datamaskin, og hvordan nettavisene VG, Dagbladet og Aftenposten fungerer for dem.

Resultater fra min skøytekarriere på Speedskatingnews.info